09.06.2022

Hännisen veljekset elävät ja hengittävät jalkapalloa

Palloliitto: Hännisen veljekset elävät ja hengittävät jalkapalloa

Veljekset Matias “Masatial_” Hänninen ja Eelis “penaa_14” Hänninen ponnistivat Joensuusta voittamaan Suomen Cupin mestaruuden seuralleen LehPalle. Matkallaan menestykseen kaksikko nousi haastajan asemasta raivaamaan monia kokeneita ja kovia pelaajia tieltään. Palloliiton itäisen alueen Kolmosessa tällä hetkellä pelaava LehPa tarjosi mestaruutensa myötä sitä klassista Cup romantiikkaa.

 

Veljekset ovat aloittaneet uransa jalkapallon parissa jo 4-5-vuotiaina Joensuun paikallisessa seurassa JIPPOssa ja molempien osalta taival rakkaan lajin parissa jatkuu edelleen niin virtuaalikentillä, kuin perinteisillä viheriöillä. Sekä Eelis että Matias ovat myös viime vuosina kokeilleet siipiänsä juniorivalmennuksen parissa, ja toteavat sen olevan mieluisaa ja antavan uutta näkökulmaa lajiin.

 

“Oman jalkapallouran huippu oli Palloliiton Tähtitarhan varasija. Tähtitarhaan valittiin oman ikäluokan 100 lahjakkainta pelaajaa ja itse olin siis niukasti tuon joukon ulkopuolella. Sen jälkeen LehPan edustuksessa olen pelannut pari vuotta, mutta alkavalle kaudelle en ole lähtenyt mukaan ainakaan vielä, koska loukkaantumiset ovat hieman sotkeneet valmistautumista. Etenkin selkäongelmat ovat olleet nyt vaivana, ja tavoitteena on selättää ne ennen paluuta viheriölle”, vanhempi veli Matias avaa uransa vaiheita.

 

Tulevaisuutta ilman jalkapalloa on vaikea kuvitella, toteavat veljekset yhteistuumin. Päivittäinen elämä pyörii molempien osalta isosti jalkapallon ympärillä ja arkeen kuuluu pelaamista, valmentamista, fanittamista ja tietysti vielä virtuaalipuoli FIFA:n parissa. Nuorten miesten isä on FC Barcelonan kannattaja, ja rakkaus kyseistä seuraa kohtaan on periytynyt ainakin nuoremmalle veljelle Eelikselle.

 

“Suosikkijoukkue on tullut pienestä pitäen faijan kautta ja siksi koko elämän olen kannattanut Barcelonaa. Suosikkipelaaja on Frenkie de Jong, koska pelaa samaa paikkaa kuin itsekin, ja siksi tulee sitä seurattua erityisen tarkasti. Varsinkin muutamat viime kaudet, kun siirto Ajaxista Barcelonaan varmistui, niin olen katsonut häntä ylös”, kertoo keskikentän keskellä viihtyvä Eelis.

 

Matias ei puolestaan ole samalla sivulla suosikkijoukkueensa suhteen. Hän kertoo tykästyneensä Manchester Cityyn 2010-luvun alkupuolella ja seuranneensa joukkuetta erityisen tarkasti vuodesta 2016, kun Pep Guardiola hankittiin Cityn peräsimeen. Erityisesti joukkueessa kiehtoo kaikki pienet ja jopa merkityksettömältä vaikuttavat asiat, jotka lopulta rakentavat voittavan konseptin. Suosikkipelaajakseen Matias mainitsee Kevin De Bruynen monipuolisuutensa johdosta.

 

Kevään Suomen Cupissa veljesten välinen kemia oli selkeästi yksi menestykseen johtaneista vahvuuksista, mutta myös molempien vankka kokemus perinteisiltä viheriöiltä oli suuri etu varsinkin pelin lukemisen osalta. Menestys tuli loppuviimein molemmille pienoisena yllätyksenä, sillä yhteisiä harjoitustunteja ei ollut kovin montaa takana.

 

“Vanhempana veljenä on helppo ottaa se johtajan rooli joukkueessa. Meikäläisen ääntä kuuluu enemmän, mutta pyrin antamaan myös veljelle mahdollisuuden tuoda omaa näkemystä esiin. Mielestäni se, mitä tehdään tuolla kentällä on aika hyvin meillä balanssissa. Molempien pelikäsitys kumpuaa tuolta oikeilta pelikentiltä, se mitä tehtäisiin oikealla kentällä, tehdään myös FIFAssa, mutta vain ohjaimen avulla,” Matias kertoo veljesten välisestä dynamiikasta.

“Ennen Suomen Cupia meillä oli Masan kanssa rehellisesti 2-5 yhteistä 2vs2-peliä alla. Itsekin yllätyttiin lopputurnauksessa siitä, kuinka luontevasti meidän yhteispeli lähti toimimaan eikä kovin paljon pelillisiä asioita tarvinnut edes käydä läpi. Molemmilla kuitenkin tuo rutiini tulee viheriöiltä asti. Masalla on reilusti meikäläistä enemmän kokemusta näistä kilpailullisista peleistä, joten kuten hän itsekin sanoi, niin hän on meidän pelissä se johtava tyyppi. Masalla pysyy hyvin pää kylmänä ja meidän peli on aika simppeliä, mutta tehokasta”, jatkaa Eelis.

 

Urheilussa muistetaan usein sanoa suuren saavutuksen myötä, että sen jälkeen työnteko vasta alkaa, ja tämä fraasi on syöpynyt myös Hännisten veljesten mieleen. Maajoukkuepaikka e-jalkapallon parissa on nyt saavutettu, joka ainoastaan ruokkii motivaatiota ja auttaa asettamaan uusia tavoitteita entistä korkeammalle. Vasta 16-vuotias Eelis ilmoittaa haluavansa ensin valloittaa Suomen kentät ja kartoittaa kokemusta kilpailullisista peleistä: “Mulla ei loppujen lopuksi ole hirveästi kokemusta Suomen kentiltä, joten ensin tavoitteena on pärjätä maan sisäisissä turnauksissa. Olen vielä nuori, joten mikään kiire minulla ei ole mihinkään. Tavoitteena on nyt vakiinnuttaa paikka Suomen kärjessä ja katsoa sen jälkeen, mihin rahkeet maailmalla riittää.”

 

Jo hieman enemmän menestystä ja kokemusta kartuttanut Matias on myös nöyrin mielin liikenteessä: “Ollaan vielä ihan jalat maassa. Nyt puhutaan Suomen kentistä, ja maailman huippuihin verrattuna ollaan vielä melko vaatimattomalla tasolla. Tavoitteena on kasvaa henkilökohtaisesti ja pysyä siinä kansallisen kärjen tuntumassa. Olen katsellut eChampions Leaguen turnauksia ja sinne olisi joskus todella upea päästä pelaamaan monen tuhannen katsojan eteen. Unelmia pitää olla ja se olisi yksi niistä, että joku päivä pääsisi vielä pelaamaan isoon livetapahtumaan.”

 

E-maajoukkue nähdään seuraavan kerran tositoimissa 11.6. pelattavassa Nordic Invitational-turnauksessa. Hännisen veljesten otteita lauantaina voit seurata kello 15:45 alkaen SportsGamerin Twitch-kanavalta.

Meillä pallo on yhteinen!