08.03.2022

Palloliitto: Naiset yhä suuremmassa osassa suomalaisessa jalkapallossa - Silti kehitettävää riittää

Palloliitto: Naiset yhä suuremmassa osassa suomalaisessa jalkapallossa - Silti kehitettävää riittää

Tällä hetkellä jalkapallo ja futsal liikuttaa Suomessa enemmän naisia ja tyttöjä kuin mikään muu palloilulaji. Myös suomalaisen naisten jalkapalloilun lippulaivat, Helmarit ja Kansallinen Liiga, saavat enemmän huomiota kuin koskaan ennen. Vielä naisten osallistuminen jalkapalloon ei kuitenkaan ole riittävän kattavaa. Tytöille ja naisille halutaan avata nyt entistä enemmän mahdollisuuksia osallistua lajiin myös muissa rooleissa kuin pelaajina.

Jalkapallossa sukupuolten tasa-arvo ei ole historiallisesti toteutunut riittävän hyvin. Vain noin 50 vuotta sitten naisten jalkapalloa lähdettiin rakentamaan Suomessa ja maailmalla mittavalta takamatkalta miesten jalkapalloon, mutta kehitys on ollut nopeaa. Erityisesti viimeisten vuosikymmenien aikana naisten asema jalkapallossa on parantunut vauhdilla.

Viime vuonna Suomessa olikin kaikkien aikojen ennätysmäärä jalkapalloa harrastavia naisia ja tyttöjä, yli 37 000. Se tekee jalkapallosta yhden eniten suomalaisia tyttöjä ja naisia liikuttavista urheilulajeista ylipäänsä. Vuonna 2021 jalkapallon harrastajia oli Suomessa yli 141 455, eli naisten osuus oli tästä määrästä hieman yli neljännes. Palloliiton strategisena tavoitteena on, että tyttöjen ja naisten määrä kehittyisi niin paljon, että tulevaisuudessa heitä olisi kokonaismäärästä vähintään kolmannes. 

Naisten ja tyttöjen jalkapallo ja sen harrastajamäärät eivät kuitenkaan kehity itsestään, vaan kasvu vaatii suunnitelmallisuutta ja panostuksia. Koko suomalaisen jalkapallon ja futsalin vuosien 2020-24 strategian missio on “Jalkapalloa Jokaiselle”. Palloliiton kaikkia toimenpiteitä ohjaavana tavoitteena on tarjota tasavertaiset mahdollisuudet harrastaa lajia ja osallistua sen pariin tulotasosta, iästä, asuinpaikasta, fyysisistä rajoitteista ja sukupuolesta riippumatta. 

Käytännön tasolla Palloliitto on tehnyt toimenpiteitä erityisesti tyttöjen ja naisten keskuudessa lajin suosion kasvattamiseksi entisestään. Muutamina esimerkkeinä toimenpiteistä mainittakoon tuleville vuosille vaikuttavuutta luomaan pyrkivä naisten EM-kisahaku 2025, tyttöjen urheilutoiminnan laadun kehittämiseen tähtäävän toimintamallin lanseeraus ja kehittäminen, nuorille tytöille luontevan ensiaskel jalkapallon parissa tarjoava UEFA Playmakers-kampanja sekä huiman suosion vuonna 2021 saanut Lue ja Liiku -kampanja, joka toteutetaan tänä vuonna Helmarit-teemalla kesän 2022 naisten EM-kisapaikan kunniaksi. 

Alkuvuoden 2021 dramaattisen EM-kisoihin selviytymisen myötä Helmarit on saanut entistä suurempaa näkyvyyttä perinteisessä mediassakin, mutta sosiaalisessa mediassa Helmareiden suosio on kasvanut suorastaan räjähdysmäisesti: Helmareiden sosiaalisen median kanavien seuraajamäärä kasvoi 34 494:stä 49 666:n, eli kasvua oli 46 prosenttia, ja erityisesti interaktioiden määrä moninkertaistui. Pelkästään meneillään olevat MM-karsinnat tavoittivat merkittävästi enemmän suomalaisia kuin ennen, joten voidaan odottaa, että kesän 2022 EM-kisojen aikaan Helmareiden näkyvyys tulee olemaan ennennäkemättömän suurta. Tätä kytevää EM-kisahuumaa tullaan hyödyntämään eri tavoin Palloliiton muussakin markkinoinnissa. 

Kisahuumaa pyritään hyödyntämään myös Kansallisen Liigan markkinoinnissa. Koronapandemia on osaltaan hankaloittanut pienillä resursseilla toimivien seurojen toimintaa ja myös sarjan uusien sosiaalisen median seuraajien määrän kasvu (kokonaismäärä nousi 7730:stä 9478:n, eli 22 prosenttia) taittui hieman vuonna 2021, jos verrataan vuoteen 2020, mutta kontaktien kokonaismäärä ja tavoitettavuus on siitä huolimatta ollut merkittävässä kasvussa. Tätä voidaan pitää positiivisena merkkinä sarjan potentiaalista.

Kaikki tämä naisten jalkapallon saama huomio perinteisessä ja sosiaalisessa mediassa on rahanarvoista. Palloliiton myynti- ja markkinointijohtaja Mikko Varis huomioi, että myös nykyajan yritysmaailma näkee naiset ja tytöt yhä tasavertaisemmassa asemassa osana erilaisia urheiluun liittyviä myynnin ja markkinoinnin yhteistyökokonaisuuksia.  

- Viime vuosina erityisesti naisten jalkapallo on mennyt merkittävästi eteenpäin paitsi kiinnostavuudeltaan, myös monilta kaupallisilta elementeiltään, Varis näkee.

Yritysmaailma onkin kiitettävästi huomannut, että jalkapallossa ja futsalissa sukupuolet ovat tasavertaisesti edustettuina. 

 

- On ilo todeta, että tämä on ollut merkittävässä roolissa yhteistyökumppanuuksiemme hienossa kehityksessä, Varis jatkaa.

 

KEHITETTÄVÄÄ RIITTÄÄ EDELLEEN
Samalla kun pelaaja- ja seuraajamäärät ovat olleet kasvussa, on monissa muissa suomalaisen jalkapallo- ja futsalyhteisön rooleissa naisista kuitenkin pulaa. Palloliiton tavoitteena on puuttua tähän epäkohtaan konkreettisesti. Kehityskohteista kenties selvin on naispuolisten valmentajien pieni määrä. Tällä hetkellä heitä on vain pari tuhatta noin 11 000 miesvalmentajaa kohtaan. 

Tunnistettu ongelma on ollut erityisesti naispuolisten valmentajien puuttuminen huipputasolta, mistä kielii, että Kansallisessa Liigassa aloittaa päävalmentajan tehtävissä kaudella 2022 vain yksi nainen, HPS:n päävalmentaja Mari Savolainen. Ongelman ratkaisemiseksi naispuolisille valmentajille on muun muassa myönnetty erilaisia mentorointi- ja koulutusstipendejä kouluttautumisen helpottamiseksi, mutta työtä varmasti on tehtävänä vielä paljon niin asenteissa kuin rakenteissa. 

Naisista on pulaa myös tuomaritoiminnassa. Kansallisen Liigan erotuomariyhdistys KLEY:n puheenjohtaja Ifeoma Kulmala kommentoi hiljattain, että naispuolisista tuomareista on puutteita paitsi absoluuttisissa määrin, myös suhteessa naisten jalkapallon pelaajamäärään. Ongelmia aiheuttaa muun muassa se, että liian moni naistuomari lopettaa aikaisin.

- Erotuomareiden saama kunnioitus on meille tärkeä teema. Toisinaan on ollut havaittavissa sellaisia kaikuja, että epäkunnioittavaa käytöstä erotuomareita kohtaan ei oteta tosissaan, Kulmala harmitteli. 

Palloliitto tekee toimenpiteitä muun muassa erotuomareiden kunnioituksen nostamiseksi ja käynnistämällä naistuomareille suunnattuja kursseja ja koulutuksia, joista ensimmäinen alkaa huhtikuussa. 


Kolmas ilmeinen kehityskohde löytyy katsomoiden puolelta - naisten pelejä ei käy katsomassa läheskään riittävän moni. Kansallisen Liigan yleisömäärien nostaminen kuuluu hiljattain kaupalliseksi koordinaattoriksi palkatun Jori Lagerblomin toimenkuvaan. Tulevalla sarjakaudella tehtävät markkinointitoimenpiteet ovatkin Lagerblomilla jo kirkkaana mielessä. 

- Naisten huippujalkapallossa on viime vuosina tunnistettu potentiaalisia kohderyhmiä ja mikä heitä motivoi jalkapallokatsomoihin. Etenkin Helmareiden peleissä on ollut hyvää kehitystä, ja samaa trendiä pyritään edistämään kautta linjan, Lagerblom kertoo.

Pandemia rokotti myös Kansallisen Liigan yleisömääriä, mutta Lagerblom pitää rohkaisevana, että ennen koronapandemian alkua naisten pääsarjan yleisömäärät olivat kasvamassa. 

- Nyt on tärkeää päästä takaisin kasvun polulle ja hyödyntää tulevan kesän EM-kisoja. Tulevina kausina Kansallinen Liiga panostaa tähän antamalla lisäresursseja seurojen tueksi. Sen tarkoituksena on tavoittaa ja sitouttaa paikallisia junioriseuroja sekä muita uusia ja potentiaalisia kohderyhmiä, Lagerblom kertoo.

Vaikka kehityskohteita siis riittää, voimme erityisesti tänään iloita siitä, että jalkapallosta on tullut myös naisten laji - ja sitä se tulee olemaan tulevaisuudessa entistäkin vahvemmin.

 

Hyvää naistenpäivää kaikille! 

Meillä pallo on yhteinen!