Historia

Lehmon Pallo- 77 ry on 1977 perustettu jalkapalloilun erikoisseura. Alkuaikoina lajivalikoimaan kuului jalkapallon lisäksi, jääkiekko ja lentopallo, viime vuosina mukaan on tullut Futsal. Lehmon Pallo on ennen kaikkea Kontiolahden Lehmon kylän oma kyläseura, joka ammentaa voimansa aktiivisista vapaaehtoistoimijoista. Seuran kirkas johtotähti on tarjota; Kontiolahden ja sen kylien asukkaille mahdollisuus liikunnan iloon, ikään, sukupuoleen tai etniseen taustaan katsomatta.
Toiminnan pääpaino on aina ollut juniorityö. Seuran edustusjoukkueet ovat pääasiassa pelanneet III- ja IV-div. Vuonna 2004 joukkue teki ” ranskalaisen visiitin” II-divisioonaan, mikä on toistaiseksi paras saavutus. Seuran kasvatustyö on vuosien varrella ruokkinut etenkin Joensuun seuroja aina Ratanoiden ja Karpalon kautta Jippoon. Lehmon Pallossa ”futis kipinän” ja kasvatuksen saaneista pisimmälle ovat päässeet Tiina Vatanen, Riikka Kontturi, Pertti ”Pepe” Nevalainen sekä Sormusen veljekset Kalle ja Topi.

Seuran toimijat ovat vahvasti osallistuneet jalkapallon harrastusolosuhteiden luomiseen ja
parantamiseen kylällä ja kunnassa. Tiiviillä yhteistyöllä Kontiolahden kunnan kanssa Lehmoon on luotu erinomaiset olosuhteet jalkapallolle.
– Vuonna 1993 valmistui ”talkootyön” tuloksena Lehmon urheilukeskukseen yksi koko Itä-Suomen parhaista nurmikentistä, joksi se äänestettiinkin v.2000.
– Muutamaa vuotta myöhemmin valmistui seuran oma Julien- harjoituskenttä.
– 2000-luvun alussa saimme Ukonharjun liikunta-alueelle toisen harjoituskentän.
– Vuonna 2011 valmistui urheilukeskukseen kunnan ensimmäinen keinonurmikenttä.

Monikulttuurinen suvaitsevaisuustyö on seuran keskeisiä arvoja. Seuran sloganilla”Pallo on
yhteinen” korostamme jalkapallon globaalia yhdistävää merkitystä. Lehmon Pallo on tehnyt tiivistä yhteistyötä Kontiolahden vastaanottokeskuksen kanssa aina sen perustamisesta lähtien. Toimintamme on yksi keskeinen osa kunnan maahanmuuttajien
kotouttamisohjelmaa. Kotouttamistyömme onkin laajalti huomioitu ja v.2010 SPL:n Itä-Suomen piiri palkitsi seuran pitkäjänteisestä työstä maahanmuuttajien kotouttamisessa.
Vuodesta 1982 lähtien on seura yhdessä Lions Clubin kanssa järjestänyt ” uusien lehmolaisten kotouttamistapahtuman” Lehmon Talvitapahtuman.

Vuonna 2010 Lehmon Pallo-77 palkittiin Pohjois-Karjalan vuoden urheiluseurana ja SPL:n Itä-Suomen piirin vuoden jalkapalloseurana.

Muita huomiota seura ja sen pelaajat ovat saaneet vuosien varrella mm. seuraavasti:

– 1992 ja 2000 Väinö Hyttinen Kontiolahden vuoden valmentaja
– 1996 piirijoukkueen paras maalintekijä Heikki Kettunen
– 2007 Jukka-Pekka Karppinen Kontiolahden vuoden valmentaja
– 2008 Jari Lempessalmi Kontiolahden vuoden ohjaaja

– 2009 Markus Ihalainen SPL:n Itä-Suomen piirin Fair Play tunnustus
– 2003, 2010 valittiin seura ja 2007 puheenjohtaja Jukka Korpela sekä 2008 Sari Tiainen Kontiolahden vuoden liikuttajaksi
– 2010 SPL:n Itä-Suomen piirin vuoden Futsal-seura
– 2010 Kari Hiltunen Kontiolahden vuoden valmentaja

Seuran juniorit Jere ja Joona Hiltunen saavuttivat 2010 kaksoisvoiton SPL:n SM-tekniikkakisoissa. Joona Hiltunen teki lisäksi suomenennätysajan pujottelussa. 2009 pojat saavuttivat ykkös- ja kolmos-sijan samoissa kisoissa.

Seuran toiminta tänä päivänä

Lehmon Pallo-77 on tänä päivänä hyvin merkittävä jalkapallon erikoisseura Itä-Suomessa. Seuran jalkapallotoiminta liikuttaa yli 200 kontiolahtelaista viikoittain. Seuran toiminta koskettaa jollain muotoa arviomme mukaan 600–700 kontiolahtelaista. Seuran toiminta on koko 2000-luvun ollut kasvava ja seura onkin tänä päivänä yksi Pohjois-Karjalan suurimmista erikoisseuroista.

Seuran tavoite on vuosittain aloittaa vähintään yksi uusi junioriryhmä jotta jokaisessa ikäluokassa olisi toimintaa. Uudet ryhmät perustetaan ikäluokasta joka aloittaa koulun, nuoremmille tarjoamme mahdollisuuden tutustua lajiin kesäisen jalkapallokoulun kautta.
Sosiaalisen liikunnan kysyntään seura on vastannut perustamalla ryhmiä kuten mamma-futis- ja palloilua kaiken ikää -ryhmät. Uusien ryhmien perustaminen on kiinni siitä löydämmekö vapaaehtoisia ja innokkaita vetäjiä/ ohjaajia ryhmille. Rekrytointi on seurassa jatkuvaa toimintaa. Ottakaa vaan rohkeasti yhteyttä.

Seuran tulevaisuus ja haasteet

Seuran pitkäaikainen toive keinonurmikentästä toteutui syksyllä 2011. Nyt meillä on tarjota
Pohjois-Karjalan parhaat olosuhteet jalkapallon harrastamiselle ja seuraamiselle.
Kenttä mahdollistaa seuratoiminnan kehittämisen, vastata siihen kovaan kysyntään jonka Lehmon ja Kontiolahden kasvu asettaa. Seurassa arvioidaan harrastajien määrän kasvavan n.400- 500:lla, lähimmän 5-6 vuoden sisällä. Haaste on kova seuraorganisaatiolle. Mistä löydetään vetäjiä, valmentajia ja ohjaajia?
Lehmon Pallon-77 tulee myös tulevaisuudessa toimimaan kasvattajaseurana kaikissa sen
merkityksissä. Kilpailullinen menestys tulee jos on tullakseen. Ja se tulee väkisin kun
valmennuksen ja ohjauksen taso ja olosuhteet ovat hyvät. Hyvänä osoituksena tästä ovat olleet muutamat viime vuodet, jolloin seuran juniorijoukkueet ovat olleet piirin kärkikastia ja niittäneet laajaa menestystä turnauksissa niin kotimaassa kun ulkomailla.